Timp de citire2 Minut(e), 21 Secunde

Oamenii mănâncă ouă de mii de ani. Sunt multe tipuri de ouă, dar cel mai des întâlnim (și mâncăm) ouă de găină.

Atât albușul cât și gălbenușul sunt bogate în nutrienți, proteine, vitamine și minerale. Gălbenușul conține și colesterol, vitamine liposolubile (precum vitaminele D și E) și acizi grași esențiali. De asemenea, ouăle reprezintă un ingredient important și versatil, compoziția chimică unică a acestora fiind un „lipici” în multe rețete care necesită coacere și nu numai.

Surse folosite pentru articol: HealthLine1, NutritionData2, SfatulMedicului3, CSID4, BBCGoodFood5, MedicalNewsToday6

Beneficiile unui ou fiert

Un singur ou fiert (~50g) conține 1,2:

 • Vitamina A (6% din DZR*)
 • Vitamina B2 (15% din DZR*)
 • Vitamina B5 (7% din DZR*)
 • Vitamina B9 (5% din DZR*)
 • Vitamina B12 (9% din DZR*)
 • Fosfor (9% din DZR*)
 • Seleniu (22% din DZR*)
 • Ouăle mai conțin și mici cantități de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc

Pe lângă acestea, oul are 77 calorii, 6 grame de proteină și 5 grame de grăsimi sănătoase.

* DZR (doza zilnică recomandată) se referă la doza recomandată pentru adulți sau copii de peste 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile zilnice ale fiecărei persoane pot varia în funcție de nevoile individuale.

Ouă pentru sănătate?

Ouăle sunt bogate în nutrienți care ajută la sănătatea inimii, cum ar fi colina (o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor grași, anumitor acizi aminați și a glucozei 3) și betaina (un aminoacid care luptă împotriva bolilor de inimă şi ajută la creşterea masei musculare şi scăderea în greutate 4).

Un studiu făcut pe aproape jumătate de milion de oameni din China sugerează că riscul unei boli de inimă sau al unui accident cardiovascular scade dacă în dieta zilnică este inclus și un ou.

În același timp, nutriționiștii afirmă că consumul de ouă ar trebui să fie parte a unui stil de viață sănătos pentru a fi benefic pentru organism.

În timpul sarcinii și alăptării, o doză adecvată de colină este recomandată, colina fiind esențială în dezvoltarea normală a creierului.

Ouăle reprezintă și o sursă de vitamina D, ce ajută la protejarea oaselor și prevenirea osteoporozei și rahitismului. Dar, atenție! Conținutul de vitamina D variază în funcție de metoda de producție (ouă organice, de la găini crescute „ca la țară” sau ouă de la găini „umflate”, crescute pentru comerț)(5).

Părțile pozitive nu se opresc aici…

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de ouă

Consumul de ouă poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate:

Mușchi puternici: Proteina din ouă ajută la menținerea și repararea țesuturilor corpului, inclusiv a mușchilor.

Sănătatea creierului: ouăle conțin vitamine și minerale necesare pentru creierul uman și pentru ca sistemul nervos să funcționeze eficient.

Producția de energie: Ouăle conțin toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a produce energie.

Un sistem imunitar sănătos: Vitamina A, vitamina B-12 și seleniul din ouă sunt esențiale pentru menținerea sistemului imunitar sănătos.

Risc redus pentru boli de inimă: Colina din ouă joacă un rol important în descompunerea homocisteinei, un aminoacid care poate contribui la boli de inimă.

O sarcină sănătoasă: Ouăle conțin acid folic, care poate ajuta la prevenirea dizabilităților congenitale.

Sănătatea ochilor: luteina și zeaxantina din ouă ajută la prevenirea degenerarii maculare, principala cauză a orbirii pe motiv de vârstă. Alte vitamine din ouă promovează, de asemenea, o vedere bună.

Pierdere în greutate și menținere: Proteina din ouă poate ajuta oamenii să se simtă plini pentru mai mult timp. Acest lucru poate reduce nevoia de a ciuguli între mese și reduce consumul general de calorii.

Sănătatea pielii: Unele vitamine și minerale din ouă pot ajuta la prevenirea descompunerii țesuturilor corpului. De asemenea, un sistem imunitar puternic ajută o persoană să arate și să se simtă bine.

Pentru a beneficia de efectele pozitive pentru sănătate ale ouălor, o persoană ar trebui să le mănânce ca parte a unei diete echilibrate (6).

Bunătăți cu ouă

Cum am spus și la începutul articolului, ouăle reprezintă un ingredient important și versatil, compoziția chimică unică a acestora fiind un „lipici” în multe rețete care necesită coacere și nu numai.

Ce am enumerat în continuare reprezintă doar o mică parte din multele rețete care conțin ouă:

 • Există o varietate mare de rețete care au în centrul atenției ouă fierte sau prăjite, alături de șuncă, legume, diverse tipuri de pâine, etc.
 • De omletă nici nu mai are rost să pomenim. Există un site care are aproape 200 de rețete diferite de omletă.
 • Italienii, recunoscuți pentru pizza și paste, n-ar fi putut niciodată ajunge faimoși dacă nu foloseau și ouă în compoziție.
 • Francezii n-ar mai fi fost faimoși pentru baghete.
 • Lumea nu s-ar mai fi bucurat de pretzel-ul nemțesc.
 • Bunicile noastre n-ar fi făcut niciodată plăcinte sau cozonaci pufoși dacă nu foloseau ouă.
 • Prăjituri? Cui nu-i plac. Credeți că ne-am fi delectat cu o asemenea varietate de prăjituri dacă cofetarii n-ar fi folosit ouă? Eu nu cred.

Waffle vrea cineva?

4 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
50 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %

Un comentariu la “De ce (să) mâncăm ouă? Beneficii și nu numai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close