Timp de citire2 Minut(e), 13 Secunde
 1. Am ales să vorbesc pe această temă din nenumărate motive. În primul rând pentru a vă ajuta să înțelegeți exact care este diferența dintre tristețe, apatie și depresie, deoarece am observat că foarte mulți oameni au tendința de a încurca înțelesul acestor stări. În al doilea rând, pentru că am gustat din amăreala acestor stări. Am fost acolo, am supraviețuit cu greu, dar am ieșit într-un final și am scăpat. Și nu în ultimul rând, pentru că vreau să vă dau câteva sfaturi pentru eventualitatea în care vă aflați în vreuna din etapele de mai sus.

Care este diferența dintre tristețe, apatie și depresie?

Diferența dintre cei trei termeni enumerați anterior este destul de simplă.

Imaginați-vă trei trepte.

Pe prima treaptă, cea mai de jos, vom regăsi tristețea.

Sentiment regăsit la absolut orice om în viață. Fiecare dintre noi avem cel puțin un moment în această viață în care suntem triști. Fie că este vorba despre o notă proastă, o zi nefericită, despărțirea de un un prieten bun sau orice alt motiv.

Urcând pe cea de-a doua treaptă, vom ajunge la apatie.

Apatia reprezintă lipsa entuziasmului, lipsa motivației. În această etapă nu avem chef să facem nimic. Totul pare fără rost. Lucrurile par a nu avea rezolvare. Deseori, cei din jurul persoanelor aflate în această stare au tendința de a-i acuza de lene. Ceea ce este complet greșit.

Cea de-a treia treaptă este și cea mai periculoasă: depresia.

Dacă tristețea poate dura de la câteva ore până la o zi, maxim două, iar apatia ține de la câteva zile până la două, maxim trei săptămâni… ei bine, depresia poate ajunge și până la câțiva ani dacă nu sunt luate măsuri.

Indiferent de ceea ce ar zice diverși oameni, depresia nu apare fără motiv. Chit că pentru cei din exterior motivele pot părea puerile, pentru persoana afectată, motivul pentru care a căzut în mrejele depresiei este în mod cert deosebit de important.

Cauzele pot fi:

 • Pierderea cuiva apropiat;
 • Pierderea unui job;
 • Picarea unor examene;
 • Un divorț;
 • Bullying;
 • Și multe altele.

Simptomele depresiei:

 • Lipsa interesului față de orice și oricine;
 • Iritabilitate;
 • Lipsa dorinței pentru o viață socială;
 • Diminuarea semnificativă a greutății;
 • Apetit scăzut;
 • Insomnii;
 • Oboseală;
 • Probleme de concentrare;
 • Gânduri negative, de suicid;
 • Anxietate;
 • Atacuri de panică;
 • Dureri de cap.

Am fost și eu în depresie…

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, am trecut și eu printr-o perioadă de depresie, din 2013 până în 2017-2018. Depresia mea a fost cauzată de pierderea persoanelor dragi mie datorită unor motive pe care nu doresc să le discut aici.

Cert este că cel puțin patru ani au fost pentru mine aproape invizibili. Au fost cel puțin 4 ani în care nu îmi păsa de nimic, 4 ani în care nu îmi păsa de ceea ce se întâmplă cu mine, 4 ani de insomnii, 4 ani de apetit scăzut, 4 ani în care am stat cât am putut de departe de orice a însemnat viață socială… 4 ani în care nu puteam să îmi văd rostul pe pământ.

A fost poate cea mai neagră perioadă din viața mea și nu, nu mi-am revenit ca prin magie.

Cum am scăpat de depresie?

Nu mi-am revenit singură pentru că nu am fost suficient de puternică. Mi-am revenit abia după ce situația care a cauzat depresia mea s-a rezolvat. Și, poate cel mai important, mi-am revenit datorită unui psiholog. Fără psiholog aș fi fost și astăzi prinsă în ghearele necruțătoarei depresii.

Ce soluții există pentru a scăpa de depresie?

Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este să vă duceți la psiholog. Nu este o rușine. Nu este ceva anormal. Ba chiar din contră, este, poate, unul dintre cele mai normale lucruri cu putință.

Nu apelați la pastile pentru depresie. Vor ajunge, în timp, să fie ca niște droguri pentru voi. Vă vor păcăli și vă vor da impresia că fără ele nu veți face față. Nimic mai fals. Puteți să vă reveniți din depresie fără pastile și cu ajutorul unui psiholog.

Ca ultim sfat, vreau să vă rog să vă bucurați de viață! Faceți ceea ce vreți, ceea ce vă doriți, indiferent de ceea ce cred cei din jurul vostru. Voi contați!

Și, nu în ultimul rând, nu uitați cel mai important lucru: ÎN VIAȚĂ TOTUL ARE REZOLVARE, chiar dacă pe moment nu o vedeți, și TOTUL SE ÎNTÂMPLĂ CU UN MOTIV (BUN PENTRU NOI), chiar dacă nu reușim să îl vedem mereu.

Până data viitoare vă îmbrațișez pe toți cu multă dragoste și vă urez o zi ușoară, înconjurată de iubire și de zâmbete din suflet!

11 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
67 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
33 %

4 comentarii la “Depresie. Apatie. Tristețe. Care este diferența dintre ele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close