Timp de citire1 Minut(e), 17 Secunde

Dacă Valentine’s Day a devenit ziua comercială a îndrăgostiților, ziua de Dragobete rămâne cea necomercială.

N-ar trebui să ne mire acest lucru, mai ales că din anii ’90 și până în prezent, tot ce-i românesc a fost sub asalt, iar tot ce-i de import a fost ridicat la rang de elită.

Ziua de Dragobete – origini

Dacă dai o căutare rapidă pe internet găsești multe informații despre Dragobete, însă prea puține despre originile acestei zile.

În cele mai multe dintre cazuri se poate observa subiectivitatea autorilor, care denigrează această sărbătoare românească și ridică în slăvi Valentine’s Day. De ce? Cum ziceam și mai sus: tot ce-i de import e de elită, tot ce-i românesc trebuie să dispară.

„În esenţă, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei şi cumnat cu eroului vegetațional Lăzărică, o divinitate mitologică a dragostei similară lui Eros (la greci) sau Cupidon (la romani), un fecior chipeş, iubăreţ şi năvalnic, dar şi plin de bună dispoziţie, care potrivit tradiţiilor dacice era un fel de ‘naş cosmic’, care oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. De aici s-a păstrat ideea că de Dragobete, oamenii – băieţi şi fete – se întâlnesc pentru ca iubirea lor sa ţină tot anul, precum a păsărilor (care potrivit mitologiei sunt mesagerii zeilor) ce se ‘logodesc’, iar Dragobete a devenit protectorul tinerilor în general şi al îndrăgostiţilor în special.”

Sursă: Radio România Cultural

Semnificația zilei de Dragobete

Până în prezent, ziua de 24 februarie a rămas nealterată de valul comercial al capitalismului. Iar acest lucru ar trebui să ne bucure. Pentru că ziua de Dragobete nu reprezintă doar o zi specială a îndrăgostiților, în care toți îndrăgostiții își declară dragostea și-și fac cadouri scumpe, iar a doua zi să se întoarcă la monotonia cotidiană.

Cel mai probabil, ziua de Dragobete a rămas necomercială și pentru că are o semnificație mai profundă decât rostirea unor declarații efemere și oferirea superficială de cadouri doar pentru că „așa trebuie, ca să-i arăți iubirea”.

Dragobetele semnifică trezirea naturii, trezirea păsărilor care încep să își caute cuiburi, dar și trezirea oamenilor care rezonează cu natura și vietățile. Iar acest lucru nu poate fi cuantificat printr-o etichetă de preț. Pentru că sufletul nu are preț. Dragostea adevărată nu are preț și nici nu are nevoie de o zi specială.

Dragobetele reprezintă doar o reamintire a iubirii veșnice dintre doi îndrăgostiți și a vieții speciale pe care o duc împreună, la bine și la greu.

În loc de concluzie…

Dacă mitologia spune că „Dragobete a devenit protectorul tinerilor în general şi al îndrăgostiţilor în special”, să ne mai mire de ce, în ziua de astăzi, multe relații nu țin mai mult decât o promoție comercială?

5 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Un comentariu la “Dragobete, ziua necomercială a îndrăgostiților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close