Timp de citire1 Minut(e), 13 Secunde

Ziua de 1 martie reprezintă, în România, ziua sărbătorii de Mărțișor, cel mai cunoscut simbol al primăverii.

1 martie în epoca romană

Matronalia, în Roma antică, reprezenta primul festival al anului, ce se ținea în data de 1 martie și era organizat de către matroane.

În anul 375 î. Hr., în data de 1 martie, un templu i-a fost dedicat zeiței Iuno (Lucina), zeiță care patrona căsătoriile și ajuta femeile la nașteri.

Matronalia, cunoscut și ca „festivalul femeilor”, simboliza atât sacralitatea căsătoriei, cât și pacea care a urmat după primele căsătorii între romani și femeile sabine. În timpul festivalului, un grup de femei măritate se duceau la templu, unde lăsau ofrande pentru zeița Iuno. Acasă, soțiile primeau cadouri de la soți și se organiza un festin pentru femeile sclave.

Mărțișor – origini

Deși nu se cunoaşte cu exactitate când a luat naștere ziua de Mărțișor, unii istorici estimează că tradiția ar fi veche de mii de ani.

Se presupune că primele mărțișoare au apărut acum aproximativ 8 000 ani. În urma unor cercetări arheologice efectuate la Schela Cladovei (județul Mehedinți), au fost găsite pietre mici de râu, vopsite în alb și roșu și înșirate pe ață, fiind considerate amulete asemănătoare cu mărțișorul.

Conform unor opinii, Mărțișorul este un obicei exclusiv românesc, în timp ce alte opinii afirmă că Mărțișor este un obicei tradițional românesc, care a fost adoptat și de alte popoare vecine datorită frumuseții acestei tradiții.

Mărțișor în prezent

Dacă ziua de Dragobete reprezintă începutul trezirii naturii, la origini, obiceiul mărțișorului marca reînnoirea naturii odată cu venirea primăverii (calendaristice). Acest obicei a fost ulterior larg răspândit în spațiul balcanic.

Cu timpul, tradiția de Mărțișor a căpătat și conotații legate de credință și de optimism.

În prezent, Mărțișor este un obicei larg răspândit în România, fiind acaparat și de influențe comerciale. Din păcate, datorită acestor influențe, mulți bărbați se simt obligați (de societate) să ofere câte un mărțișor fiecărei femei din jurul lor, pentru că altfel sunt „niște porci”.

Ceea ce mulți nu înțeleg, fie că vorbim de femei sau de bărbați, este că un mărțișor se oferă din suflet. Ceea ce mulți nu înțeleg este că dăruirea de mărțișoare nu are niciun target de atins. Nu trebuie să oferi două, nouă, șaizeci și… Dacă simți că vrei să-l oferi cuiva, o faci. Altfel își pierde din valoare.

Și dacă vrei să-i spui partenerei de viață (iubită, logodnică, soție) cât este de specială pentru tine, dar nu ai cuvintele la purtător, oferă-i un mărțișor special, care să reprezinte ceva doar pentru voi doi. Ea va înțelege mesajul.

3 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close