Timp de citire1 Minut(e), 49 Secunde

Ziua de 24 ianuarie are o semnificație specială pentru români. Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria noastră ca data la care s-a înfăptuit Mica Unire, primul pas spre România.

Surse folosite: ZiarulUnirea, Alba24

Cum s-a ajuns la momentul 24 ianuarie 1859?

Unirea Principatelor a fost un proces mai amplu, care a început în anul 1848.

Cum Moldova și Țara Românească aveau o apropiere economică și culturală puternică, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza și, respectiv, Gheorghe Bibescu, în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între cele două țări.

Conspirația otomană

Ajungând mai aproape de momentul Unirii, în Țara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au votat în favoarea Unirii cu Moldova, însă în Moldova, situația a fost diferită. Aici, locțiitorul la conducerea Moldovei (caimacan), Nicolae Vogoride, cu sprijinul Imperiului Otoman, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc. Motivul falsificării listelor îl reprezintă promisiunea făcută de Imperiul Otoman lui Nicolae Vogoride, prin care acestuia i se promitea domnia Moldovei dacă Unirea nu se va înfăptui.

Dar, spre norocul nostru și ghinionul lui Nicolae Vogoride, Marile Puteri au aflat despre aceste falsuri după ce corespondența dintre Vogoride și fratele său din Constantinopol (căruia i s-a confesat) a ajuns în presa europeană.

Astfel, Marile Puteri au anulat alegerile falsificate și au rupt relația cu Imperiul Otoman, iar în toamna anului 1857, în urma unor noi alegeri, toți membrii Adunării s-au pronunțat în favoarea Unirii.

Convenția de la Paris din 1858

În 1858, în urma Convenției de la Paris, s-a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, una dintre ele fiind o unire parțială între Moldova și Țara Românească.

În urma acestei uniri, „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei” ar fi rămas sub suzeranitate otomană, dar cu protecția Marilor Puteri, iar Principatele Unite ar fi avut două capitale, una la Iași și cealaltă la București, și doi domnitori. Adică, o unire de formă și nu de fond a celor două țări.

24 ianuarie 1859 – Mica Unire

Dar, cum ne zicea profesorul de istorie din liceu, românii sunt mai cu moț. Și au găsit o chichiță pe care au exploatat-o.

Mai întâi, la data de 5 ianuarie 1859, reprezentantul Partidei Naționale, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales, în unanimitate, domnitor al Moldovei.

Ulterior, în data de 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza domnitor al Țării Românești și a fost acceptat în unanimitate de Adunare.

Puși în fața faptului împlinit în data de 24 ianuarie 1859, Poarta Otomană și Austria au considerat acest gest al dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza drept o încălcare a Convenției de la Paris. Numai că, în textul Convenţiei de la Paris din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie două persoane diferite.

Astfel, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, s-a înfăptuit Mica Unire, care a reprezentat primul pas important spre înfăptuirea statului național unitar român.

România post 24 ianuarie 1859

În anul 1862, Alexandru Ioan Cuza, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, a reușit unificarea Parlamentului și a Guvernului, astfel realizându-se și unirea politică.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, prin crearea primului Parlament unic al Principatelor și crearea primului Guvern unitar, prin reformele sale (prima Constituție românească, reforma electorală, reforma agrară, reforma învățământului, secularizarea averilor mănăstirești), domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

După înlăturarea de la putere a lui Alexandru Ioan Cuza din anul 1866, unirea principatelor a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, denumirea de Principatele Unite a fost înlocuită oficial cu denumirea de România.

4 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close