Timp de citire1 Minut(e), 43 Secunde

Crăciunul este sărbătoarea favorită a tuturor oamenilor de pe această planetă. Inclusiv a mea. Zece luni din doisprezece aștept această sărbătoare. De ce zece? Pentru că din luna noiembrie deja încep să achiziționez ornamente de Crăciun și încep să decorez casa.

Nașterea lui Iisus

Așa cum mulți dintre voi cred că știți deja, pe 25 decembrie se sărbătorește, mai presus de orice, nașterea lui Iisus Hristos.

Ceea ce, probabil, nu mulți dintre voi cunoașteți este că nimeni nu știe cu exactitate data la care s-a născut Iisus Hristos. Nu am reușit să aflu care este motivul real pentru care s-a stabilit această dată pentru a sărbători nașterea Domnului, însă am aflat că acest lucru se practică încă din anii 200.

În secolul IV existau deja două date prin care se celebra nașterea Domnului, respectiv 25 decembrie în vestul lumii și 6 ianuarie în est. (sursa: Historia)

Ziua de 25 decembrie de-a lungul istoriei

Cum au ajuns mai multe civilizații din secolul al IV-lea să adere la această dată, sărbătorind astfel Crăciunul? Ei bine, cred că pur și simplu fiecare civilizație din acea perioadă a avut câte un eveniment important de celebrat, ajungându-se astfel ca, în timp, Crăciunul să fie o sărbătoare universală, chiar dacă în prezent există și o altă semnificație pentru Crăciun, una mai puțin controversată decât cea de natură religioasă.

Romanii

Romanii sărbătoreau Crăciunul pe 25 decembrie, în parte, datorită anumitor indicii citite în biblie referitoare la nașterea Domnului (destul de slăbuțe) și, în parte, datorită faptului că o sumedenie de zeități s-au născut în acea zi. Printre acestea îi pot enumera pe Dionysus, Mythras, Horus, Hercules, Apollo, Perseus, Iupiter și lista poate continua lejer cu multe alte zeități. Wow! Romanii chiar aveau motive de sărbătoare.

Babilonienii

Nici babilonienii nu s-au lăsat mai prejos și au venit cu o tradiție personală, ceva cam fantezistă dar, hey, omul are dreptul să viseze, nu?

Această tradiție, în variantă iudaică, ne spune că în urma morții neașteptate a soțului său, Ishtar creează ca prin magie un copac verde pe buturuga unui mort (mai exact pe cea sub care se afla soțul ei decedat), sub care Nimrod (soțul ei) îi lăsa cadouri în fiecare an de ziua sa, adică în data de 25 decembrie. Frumos, nu? Un fel de Moș Crăciun ceva mai sinistru și, desigur, cu o tentă de romantism desăvârșit.

Este și ziua lui Moș Crăciun!

După cum ați putut citi ceva mai sus, motive religioase / divine pentru sărbătorirea zilei de 25 decembrie există din belșug. Poate tocmai din cauza aceasta cineva s-a gândit să creeze o semnificație ceva mai deosebită pentru această zi?

Cum cine s-a gândit? Moș Crăciun… Ho, ho,ho! Care nu, nu este o femeie așa cum dădea de înțeles soțul meu într-un articol anterior.

Cine este Moș Crăciun? Cum cine?

Moș Crăciun este acel bătrânel înalt, grăsunel, cu burtica rotunjoară (care ne arată cât de mult iubește fursecurile și laptele lăsate de copii în seara de Ajun), cu obrăjorii rumeniți de la frigul de afară ce-l acaparează în timp ce conduce sania trasă de cei șapte reni voinici.

Moș Crăciun este un bătrânel iubitor, răbdător și, desigur, pasionat de crearea, alegerea și ambalarea cadourilor.

Crăciunul, așa cum îl știm noi, a prins contur abia în secolul XIX, responsabil pentru acest lucru fiind celebrul Charles Dickens, prin publicarea faimoasei sale nuvele „Colind de Crăciun”.

Închei acest articol prin a vă spune că, indiferent de motivul pentru care sărbătorim, Crăciunul este un moment plin de magie ce ne unește pe noi ca oameni. Bucurați-vă alături de cei dragi!

5 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close