Timp de citire1 Minut(e), 47 Secunde

Așa cum am promis, am revenit cu un articol legat de alte tradiții din România care mi-au atras atenția de-a lungul timpului. Din multitudinea de tradiții superbe, am selectat cele mai faine obiceiuri care sper din suflet să vă încânte și pe voi.

Bucovina

Una dintre tradițiile care au fost păstrate până de curând în Bucovina, și care mi s-a părut a fi deosebit de interesantă, este aceea prin care femeile iau o pauză de la prepararea cozonacilor ori a pâinicilor pentru a se duce pe la fiecare copac din livadă și a-i atinge, rostind în același timp „Cum sunt mâinile mele pline de aluat, așa să fie pomii încărcați cu roade la anul”. Hmm… sunt curioasă să aflu dacă acest obicei chiar are vreun efect.

O altă tradiție care mi-a acaparat atenția este legată de colindat. Da, știu că peste tot în România se vine cu colindul, însă treaba stă ceva mai diferit prin Bucovina. Pregătirile încep cu mult timp înainte de luna decembrie. O altă diferență survine prin prisma faptului că o ceată de colindători este formată din maxim 6 persoane, fiecare dintre ei fiind aleși pe baza anumitor criterii de vârstă, afinități personale, categoria socială și grade de rudenie (iată un loc în care alegerea membrilor pe baza gradelor de rudenie nu este blamată). După ce consolidarea cetelor a fost realizată, urmează alegerea conducătorului fiecărei cete în parte. Acesta trebuie să aibă un caracter moral ireproșabil, să fie un foarte bun organizator și, desigur, un dansator excelent. Acest conducător de ceată poartă denumirea de calfă, vătaf sau turc. Vă asigur că rezultatul final este unul grandios ce merită văzut și ascultat.

Maramureș

În Maramureș, toată magia începe să fie simțită chiar de la începutul postului, atunci când tinerii feciori necăsătoriți sunt luați sub aripa bătrânilor pentru a fi învățați toate cele necesare pentru a colinda în ajunul Crăciunului.

În Ajun, primii ce vor începe a colinda sunt copiii mici îmbrăcați în straie populare, ce vestesc nașterea Domnului prin urări scurte. Urmați de aceștia, apar nelipsit feciorii instruiți de bătrânii satului. Aceștia vor intra în toate casele luminate și în care porțile sunt larg deschise, semn că locatarii așteaptă vestea nașterii lui Iisus și că îi vor ospăta pe colindători.

În ziua de Crăciun, imediat după slujbă, oamenii iau parte la Viflaim. Viflaimul reprezintă o scenetă populară ce redă faptele biblice ale nașterii lui Iisus. Din păcate, această tradiție mai este păstrată doar în Ieud și în anumite localități de pe valea Izei.

O altă tradiție respectată de această dată cu sfințenie constă în faptul că maramureșenii trebuie să se spele pe față cu o apă curgătoare în care au adăugat dinainte un ban de argint. Se spune că acest obicei le va aduce un an nou îmbelșugat și plin de sănătate.

Jocul moșilor este o altă tradiție care mi s-a părut a fi foarte drăguță. În acest caz este vorba despre un grup de feciori, cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, care se adună în fața caselor în care se află fete nemăritate. Dansatorii poartă pe fețe măști confecționate din lemn ori piei de oi viu colorate pentru a nu fi recunoscuți. Aceștia formează hore în curțile în care ajung și socializează cu fiecare membru al familiei. La final, feciorii le urează fetelor nemăritate să aibă parte de o căsătorie cât mai grabnică.

Doar câteva tradiții din România…

Așadar, acestea sunt o parte din tradițiile care mie personal mi-au părut a fi mai deosebite decât altele existente, pentru că, da… pe lângă tradițiile expuse în acest articol ori în articolul de data trecută, mai există o multitudine de alte obiceiuri.

Vouă ce tradiții din România vă plac cel mai și cel mai mult?

2 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close