Timp de citire1 Minut(e), 9 Secunde

Ziua îndrăgostiților, denumită Valentine’s Day… și acum mulți vor zice: „Dragobetele e ziua îndrăgostiților, nu americănismele astea!!”. Ok. Și ce, nu putem să avem două zile? Ba putem. Și Valentine’s Day nu își are origini americane.

În fine, să continuăm.

Surse: Britannica, NPR, History

Valentine’s Day

Ziua îndrăgostiților în prezent este un „festival” comercial, când toți capitaliștii vor să scoată cât mai mulți bani posibil de pe urma persoanelor îndrăgostite.

Însă originile acestei zile sunt mai întunecate… mai sumbre.

Cu toate că nimeni nu a putut de-a lungul istoriei să stabilească cu exactitate care este punctul de plecare al acestei sărbători, cel mai bun loc de plecare îl reprezintă Roma antică.

Lupercalia

Din data de 13 și până pe 15 februarie, romanii sărbătoreau Lupercalia, un festival condus de o adunare de preoți denumiți Luperci. Aceștia sacrificau o capră și un câine, pentru ca apoi să jupoaie animalele sacrificate, pe care le foloseau într-un ritual de fertilitate. Ritualul impunea ca preoții să lovească cu pieile femeile care se apropiau de ei, considerându-se că astfel acestea vor deveni fertile.

A, da. Și se mai ținea și o „loterie”, un fel de Tinder versiunea alpha. Bărbații tineri extrăgeau un bilet dintr-un vas, pe care era trecut numele unei femei cu care avea să… petreacă ziua. Sau poate chiar mai mult, dacă cei doi se potriveau.

Parcă acum sună mai bine declarațiile de dragoste moderne, bombonelele și selfie-urile, nu?

Sfinții Valentin

În data de 14 februarie (ani diferiți ai secolului al 3-lea d. Hr.), împăratul Claudius II a executat doi oameni, ambii purtând numele de Valentin.

Martiriul lor a fost onorat de Biserica Catolică cu sărbătorirea zilei Sf. Valentin.

Valentine’s Day și Lupercalia

Ulterior, prin secolul al 5-lea d. Hr., Papa Gelasius I a combinat ziua Sf. Valentin cu Lupercalia, cu scopul de a „creștiniza” ritualul păgân. Astfel, festivalul a devenit o interpretare teatrală a ceea ce fusese cândva Lupercalia. Și deși festivalul rămăsese o sărbătoare a iubirii și fertilității, măcar acum creștinii aveau și hainele pe ei.

Cu trecerea timpului…

Sărbătoarea a devenit mai „dulce” cu ajutorul scriitorilor romantici precum Geoffrey Chaucer sau William Shakespeare, autori care au ajutat la creșterea în popoularitate a sărbătorii numită Valentine’s Day, atât în Marea Britanie, cât și în restul Europei. Și mai târziu a ajuns și pe continentul american.

Așadar, Valentine’s Day nu este specific americanilor. Ei doar au… „americanizat-o„.

4 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
25 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
75 %

2 comentarii la “Valentine’s Day și originile întunecate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close