Timp de citire2 Minut(e), 41 Secunde

Ziua femeii este sărbătorită în prezent în data de 8 martie a fiecărui an în (aproape) întreaga lume. Fiind un fenomen internațional, ziua femeii este ziua în care se trage linie și sunt sărbătorite realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor.

Ziua femeii – origini

Odată cu industrializarea accelerată a anilor 1900, lumea a întâmpinat o creștere semnificativă a populației și apariția ideologiilor radicale.

Sursa: International Women’s Day

În anul 1908

La începutul anilor 1900, femeile erau oprimate și tratate ca fiind inferioare bărbaților. În consecință, lucrau mai mult, erau plătite mai prost și nu aveau drept de vot.

Ca atare, în New Yor City, aproximativ 15000 de femei au devenit vocale și au început campanii sociale pentru schimbare, cerând ore mai scurte de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot.

În anul 1909

În conformitate cu o declarație a Partidului Socialist din America, ziua femeii a fost sărbătorită prima dată în SUA în data de 28 februarie. Considerată o zi națională, femeile au continuat să sărbătorească ziua femeii în ultima zi de duminică a lunii februarie până în anul 1913.

În anul 1910

A fost organizată, la Copenhaga, o a doua Conferință Internațională a Femeilor Muncitoare. O femeie pe nume Clara Zetkin, liderul „Biroului Femeii” pentru Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuție ideea Zilei Internaționale a Femeii. Ea a propus ca în fiecare an, în fiecare țară din lume, să fie o aceeași zi de sărbătoare, cu scopul de a face presiuni pentru cerințele lor.

La conferință au participat peste 100 de femei din 17 țări. Acestea erau membre de sindicate, ale unor partide socialiste sau ale unor cluburi de femei muncitoare. Între cele peste 100 de femei de la conferință au fost prezente și primele trei femei alese din Parlamentul finlandez. Toate femeile au salutat ideea Clarei Zetkin și au aprobat în unanimitate conceptul „Ziua Internațională a Femeii”.

În anul 1911

Ca urmare a deciziei de la Copenhaga, în data de 19 martie 1911 a fost onorată pentru prima dată ziua femeii în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Mai mult de un milion de femei și bărbați au participat la mitingurile „Zilei Internaționale a Femeii”, făcând campanie pentru drepturile femeilor de a munci, de a fi instruite, de a vota și de a ocupa funcții publice. Mai pe scurt spus, aceștia au făcut campanie pentru a pune capăt discriminărilor împotriva femeilor.

În anii 1913-1914

În ajunul campaniei pentru pace din primul război mondial, femeile din Rusia au sărbătorit pentru prima dată ziua femeii în ultima zi de duminică din februarie 1913. În urma discuțiilor, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită în data de 8 martie, zi care a rămas neschimbată până în prezent.

În 1914, femei din întreaga Europă au susținut mitinguri și campanii împotriva războiului și pentru a-și exprima solidaritatea față de toate femeile.

În anul 1917

În ultima duminică din februarie, femeile din Rusia au început greva pentru „pâine și pace”, ca răspuns la moartea a peste 2 milioane de soldați ruși datorită războiului. Deși liderii politici se opuneau cerințelor femeilor, greva a continuat până când, patru zile mai târziu, țarul a fost forțat să abdice. Guvernul interimar a ascultat cerințele femeilor și le-a acordat și dreptul la vot.

Data la care femeile au început greva a fost, după calendarul iulian folosit de Rusia la acea vreme, 23 februarie. În calendarul gregorian, folosit în majoritatea celorlalte țări, ziua a fost 8 martie.

Ziua femeii în prezent

Începând cu anul 1996, Națiunile Unite au adoptat o temă anuală pentru Ziua Internațională a Femeii. Fiecare temă a avut câte un nume semnificativ pentru acel an. Mai jos se află lista cu numele în engleză ale tuturor temelor din 1996 și până în prezent. Am considerat că traducerea în română ar putea distorsiona unele idei exprimate, așa că le-am lăsat netraduse:

Temele adoptate de Națiunile Unite pentru Ziua Femeii

 1. Celebrating the Past, Planning for the Future
 2. Women and the Peace Table
 3. Women and Human Rights
 4. World Free of Violence Against Women
 5. Women Uniting for Peace
 6. Women and Peace: Women Managing Conflicts
 7. Afghan Women Today: Realities and Opportunities
 8. Gender Equality and the Millennium Development Goals
 9. Women and HIV/AIDS
 10. Gender Equality Beyond 2005; Building a More Secure Future
 11. Women in Decision-making
 12. Ending Impunity for Violence Against Women and Girls
 13. Investing in Women and Girls
 14. Women and Men United to End Violence Against Women and Girls
 15. Equal Rights, Equal Opportunities: Progress for All
 16. Equal Access to Education, Training, and Science and Technology: Pathway to Decent Work for Women
 17. Empower Rural Women, End Poverty and Hunger
 18. A Promise is a Promise: Time for Action to End Violence Against Women
 19. Equality for Women is Progress for All
 20. Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it!
 21. Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality
 22. Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030
 23. Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives
 24. Think Equal, Build Smart, Innovate for Change
 25. I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights

Cum sărbătorim noi, bărbații, ziua femeii?

Dacă suntem niște porci, n-o sărbătorim. Doar suntem bărbați, nu?

Dacă nu suntem și nici nu vrem să fim considerați niște porci de către restul lumii, putem să oferim câte o floare mamelor noastre, soțiilor / iubitelor, colegelor… femeilor din viața noastră.

Deși poate părea doar un gest simbolic, făcut din dragoste, acest gest le poate lumina ziua. Și nu ne cad nici nouă mâinile. E testată treaba.

Însă cel mai important cadou pe care îl putem oferi femeilor, care nici nu costă nimic, este să le respectăm în fiecare zi!

5 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close