Timp de citire3 Minut(e), 16 Secunde

Așa cum am specificat în titlu, din punctul meu de vedere, a fi pozitiv este o artă. Ei bine, cel puțin în zilele nebune în care trăim în prezent.

Foarte puține persoane din această lume sunt pozitive în adevăratul sens al cuvântului. Marea majoritate ne lăsăm purtați de valul de răutate din jur, ne lăsăm învăluiți de pesimism, de nesiguranță, de neputință.

Eu sunt un exemplu foarte bun

Deși am început să lucrez serios la asta, drumul pe care îl am de străbatut până la a deveni un om pozitiv în adevăratul sens al cuvântului este unul încă lung. Și, după lungi considerente, m-am gândit că ar fi mult mai ușor de parcurs acest drum alături de voi.

Pentru a scăpa din mrejele pesimismului este esențial să nu fim singuri. Este un proces care include și oamenii din jurul nostru.

De ce nu suntem pozitivi?

Hmm… bună întrebare! Dar, în același timp, este și foarte ușor de răspuns. Așa cum, în același timp, este și foarte complicat.

Nu mai suntem pozitivi pentru că am încetat să ne bucurăm de lucrurile mărunte din jurul nostru. Nu mai suntem pozitivi pentru că punem mai mult preț pe bani, pe job-uri de vis (văzute astfel prin ochii celor din jur) pe case, vacanțe luxoase, iahturi, pe stima celorlalți față de noi, pe modul în care ne văd ceilalți prin prisma avuției pe care o deținem. Vrem să deținem controlul asupra tuturor lucrurilor.
Controlul nu o să îl deținem niciodată!

Orice am face, suntem controlați

Depinde însă cum alegem să ne lăsăm controlați. Putem să ne lăsăm controlați de cei din jur, alegând să fim ceea ce vor ei, ori făcând lucrurile pe care ei le consideră a fi bune pentru noi, toate fiind, desigur, legate de bani (ex. un job bun), ori stimă (ex. o facultate, un master), lucruri pe care nu le dorim, de fapt, pentru noi.

Mergând pe drumul acesta, automat vom ajunge frustrați. Poate nu foarte vizibil la început dar, cu timpul, acest drum va ajunge să ne consume. Și vom ajunge în cele din urmă fie să îi urâm pe cei care ne-au îndreptat pe drumul acesta, fie să ne fie frică de ei, de cei din jur și să ajungem să umblăm nesiguri prin lume.

Să gândim pozitiv!

Pentru început, luați-vă timp să vă gândiți ce vă place cu adevărat!

Ce vreți de la viață? Ce vă face fericiți? Nu vă mai gândiți la bani, la profit, ori la ce gândesc sau ar putea să gândească cei din jur despre voi.

Abia după ce veți fi sinceri cu voi și veți afla ce vă face fericiți și care este „lucrul” după care tânjiți, abia atunci veți începe să urcați pe drumul spre pozitivism și veți putea spune că ați început să învățați un pic din „arta de a fi pozitiv”.

Următorul pas

Va fi să scăpați de controlul celor din jur asupra voastră. Nu ai cum să fii un om pozitiv dacă nu ai control total asupra propriilor decizii.

Spre exemplu:

Dacă nu vă place job-ul pe care îl aveți, dar care v-a fost „impus” de cineva din jurul vostru, ori l-ați ales pentru că „așa trebuie”, dați-vă demisia! Căutați un job care să se muleze pe preferințele voastre. Luați niște cursuri pentru a ajunge să faceți bani din ceea ce vă place. Ori, dacă nu există un job care să corespundă preferințelor voastre, creați-l voi! Gândiți pozitiv!

Dacă urmați o facultate sau un master „impus” de părinți ori de cunoștințe și cu care nu rezonați, renunțați! Dacă nu vă doriți să urmați o facultate ori un master deloc, renunțați! Nu sunteți obligați să îl faceți. Nu le convin celor din jur? Soarta… Spuneți-le să urmeze ei respectiva facultate. De multe ori am întâlnit în zilele noastre concepția înapoiată prin care „dacă nu ai studii superioare, nu ești bun de nimic”. Serios? Haideți să le spunem asta miilor de oameni adevărați care și-au urmat visul, iar în prezent sunt împliniți pe toate planurile…

Deci, se poate! Gândiți pozitiv!

Suntem în 2020

Și, cu toate acestea, în prezent există la fel de mulți sclavi ca în trecut (sau poate chiar mai mulți) și la fel de mulți biciuitori, chiar dacă acum vorbim mai mult dintr-un punct de vedere sufletesc.

Renunțați la părerea celorlalți, renunțați la a mai cere sfaturi și a le asculta cuvânt cu cuvânt înainte de a le trece prin filtrul propriei gândiri și, mai ales, fără a vă consulta cu inima voastră!

Cel de-al doilea tip de control la care mă refeream este cel al destinului. Acesta este un control bun asupra noastră, atâta timp cât ne urmăm propriul drum și nu ieșim de pe el ghidați greșit de cei din jur. Toți ne naștem cu un destin al nostru, unul favorabil nouă dar, pentru a-l urma, trebuie să nu fim orbi și surzi față de el.

A fi pozitiv este o adevărată artă…

Pe lângă toate cele spuse în rândurile de mai sus, pentru a ajunge să fim pozitivi trebuie să nu mai criticăm. Și nu orice critică. Să fim serioși, există critică bună și critică negativă.

Critica bună este atunci când îți expui părerea (pro sau contra) asupra unui lucru într-un mod plăcut celui căruia i-o adresezi, ori unei terțe persoane despre cineva.

Critica negativă este atunci când jignești în momentul în care vii cu părerea ta. Ștergeți cu buretele tot ce ați citit în cărțile de dezvoltare care vă învață să spuneți mereu și oricum orice ați avea pe suflet. La naiba, suntem oameni, nu monștri. Dacă nu putem spune frumos ceea ce avem pe suflet, mai bine ne ținem gura închisă.

Și cel mai important, dacă vreți să îi spuneți cuiva că vă place ori displace ceva, veniți și cu argumente. Dacă vă place cum arată o persoană într-o anumită zi, motivați. În acest mod veți fi mai credibili. Dacă nu vă place ceva, motivați. În modul acesta, persoana în cauză (dacă va dori) va ști ce anume să schimbe pe viitor.

Doar de atât avem nevoie pentru a învăța „arta de a fi pozitiv”?

Sunt multe lucruri de spus în acest capitol și vă promit că voi reveni în viitorul apropiat cu mai multe articole pe această temă. Dar până atunci vă rog să încercați să urmați măcar o parte din sfaturile expuse mai sus. Și pentru mine, deoarece îmi doresc să trăiesc într-o lume fericită, dar și pentru voi, pentru fericirea și liniștea voastră sufletească.

Ca o mică precizare, eu încă încerc să urmez sfaturile date pentru voi. Și parțial mi-a ieșit. Mai am de lucrat la partea cu controlul avut de ceilalți asupra mea. Știu însă că voi reuși, așa cum știu sigur că și voi veți reuși.

Până data viitoare vă îmbrățișez și vă urez succes!

5 1
Happy
Happy
33 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
67 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Close