Timp de citire1 Minut(e), 39 Secunde

Foarte mulți avem tendința ori să ignorăm, ori să exagerăm ce avem de făcut când vine vorba despre sistemul nostru imunitar.

Ce este sistemul imunitar?

Doctorul Neagu Adina Magdalena, Medic primar alergologie și imunologie la Regina Maria, explică:

„Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni – virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni.

Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.”

Cum ne putem întări sistemul imunitar?

Foarte mulți avem tendința ori să ignorăm, ori să exagerăm ce avem de făcut când vine vorba despre sistemul nostru imunitar. Dacă am făcut față unor răceli, credem că suntem imuni la orice sau, dimpotrivă, dacă ne-a doborât o răceală (mai severă) avem tendința să exagerăm apoi cu tratamente de întărire a sistemului imunitar. Niciuna dintre variante nu este bună pe termen lung.

Suplimente

Probabil asta ar fi prima soluție la care ne gândim. De fapt, nici măcar nu ne gândim la ea cu adevărat. Suntem asaltați de reclame la diverse „formule miraculoase” (suplimente alimentare) care ne întăresc sistemul imunitar.

Nu ar fi nimic rău în apelarea la suplimente, dacă am discuta în prealabil cu un medic, ca să ne recomande exact ce ar avea nevoie organismul nostru. Nu putem lua suplimentul X doar pentru că a fost bun pentru altcineva. Riscăm să luăm ceva de care nu avem nevoie, iar vitaminele pe care le cere organismul nostru să nu se afle deloc, sau în cantitate prea mică, în suplimentul X. De exemplu, doctorul Neagu Adina Magdalena atrage atenția asupra excesului de vitamina B6, care poate determina dezvoltarea unor tumori, și asupra excesului de zinc, care poate inhiba sistemul imunitar.

De aceea, cel mai bine este să mergem la medic înainte!

Alimente

Oricât am crede că suplimentele ne-ar ajuta, este foarte important să adoptăm un stil de viață sănătos. Pentru că suplimentele nu ne pot ajuta decât pe termen scurt, în timp ce un stil de viață sănătos ne ajută pe tot parcursul vieții și ne ajută să avem un sistem imunitar eficient.

Alimentele prezentate mai jos au fost oferite pentru Healthline de Katherine Marengo, specialist în nutriție:

 • Citricele (portocale, grapefruit, mandarine, clementine, lămâi, lime) – Vitamina C;
 • Ardeii grași roșii – Vitamina C, cantitate dublă față de citrice;
 • Brocoli – Vitaminele A, C, E, precum și fibre și antioxidanți;
 • Usturoiul – alicină (acțiune antibacteriană și antifungică);
 • Spanacul – Vitamina C;
 • Iaurtul simplu (gras) – culturi active și Vitamina D;
 • Migdalele – Vitamina E și grăsimi necesare asimilării vitaminei;
 • Ceai verde – antioxidanți;
 • Papaya – Vitaminele C, B-uri, potasiu și acid folic;
 • Kiwi – Vitaminele C, K, potasiu și acid folic;
 • Păsările de curte – Vitamina B-6;
 • Semințe de floarea soarelui – Vitaminele B-6, E, fosfor și magneziu.

Foarte important!

Trebuie să ne ferim pe cât posibil de stările anxioase și să nu intrăm în panică, pentru că aceste stări scad imunitatea organismului și niciun aliment sau supliment alimentar nu-și va mai face efectul.

Un stil de viață sănătos atât din punct de vedere alimentar, cât și din punct de vedere emoțional, este cel mai bun mod de a ne întări sistemul imunitar și de a-l menține eficient.

3 0
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close