Timp de citire2 Minut(e), 33 Secunde

Răspunsul rapid ar fi: Da, poți face cumpărături de Crăciun și cu bani puțini. Nu ușor, dar poți face.

Răspunsul pe lung

Chiar dacă am zis că cineva „poate” face cumpărături de Crăciun, nu înseamnă că pentru toată lumea ar fi ceva ușor.

Depinde foarte mult de o serie de factori, cum ar fi:

  • Trăiești singur(ă), în cuplu, ai copii? Pentru că vorbim de trei situații diferite, în care cheltuielile lunare variază considerabil.
  • Stai (stați) la casa ta, în chirie, cu părinții? Pentru că, iarăși, avem trei situații diferite.
  • Ai mulți prieteni apropiați?
  • Ai multe rude?
  • Te ajută familia?

Și întrebările pot continua.

Să luăm un exemplu simplu

Un el și o ea, locuind la casa lor, fără copii, fără venituri suplimentare. Doar salariul lunar. Ce pot face cu 3.000 de lei cei doi?

Mai întâi, să plătească toate facturile lunare: întreținere, telefoane (2), internet, cablu, apă caldă, curent, etc. Cam câți bani ar mai rămâne din cei 3.000 de lei? Aproximativ 2.200 de lei (caz fericit), din care scădem mâncarea și apa. Să zicem că cei doi consumă normal, gătesc în casă și nu fac excese decât rar. Cei doi mai rămân cu aproximativ 1.000 de lei (caz fericit).

Acum se schimbă un pic întrebarea. Din „Poți face ușor cumpărături de Crăciun cu un venit de 3.000 de lei lunar?” se transformă în „Câte cadouri poți cumpăra cu 1.000 de lei lunar?”

De ce „1.000 de lei lunar” pentru cumpărături de Crăciun?

Pentru că dacă lași toate cumpărăturile pentru luna Decembrie, n-ai nicio șansă! E aproape imposibil să poți face cumpărături de Crăciun pentru toată lumea.

Chiar dacă încerci să pui bani deoparte de-a lungul anului, să nu uităm că mai apare câte un sărbătorit sau câte un Black Friday (pentru că noi avem mai multe, sâc). Și mereu bagi mâna în sac până ajungi la fundul lui. Că asta-i natura umană a secolului XXI, n-ai ce-i face.

Așadar, cel mai bine ar fi să cumperi cadourile de Crăciun din timp. Cât mai din timp. Din septembrie, poate chiar din august sau, poate, „când găsim ceva frumos”.

Unde putem face cumpărături de Crăciun?

Nu există răspuns categoric la această întrebare. Depinde foarte mult de ce vrei să cumperi, câtor persoane vrei să le faci cadou, cât de generos ești, etc.

Partea cea mai complicată din toată această „aventură” de cumpărături de Crăciun, începută când încă este cald afară, o reprezintă partea în care uiți să te gândești la Crăciun.

Cine se gândește la cumpărături de Crăciun când stă lângă piscină cu o bere sau un cocktail lângă și, eventual, singurii copaci care se văd în zare sunt palmierii?

Vă zic eu: aproape nimeni din România. Americanii, în schimb, în marea lor majoritate, se gândesc pe tot parcursul anului.

Până anul acesta nici eu nu mă gândeam în august să fac cumpărături de Crăciun. Dar imediat cum ne-am întors din vacanță, Adriana a început să mă… „înnebunească” cu Crăciunul. Așa că anul acesta nu prea am avut de ales și, cum suntem oameni practici, mințile noastre s-au dus cu gândul la cadouri, mai ales când am observat că aproape orice idee de cadou ne-ar fi trecut prin minte, în septembrie prețurile sigur aveau să fie mult mai mici decât în Decembrie. Și am avut dreptate.

Așa că, răspunsul la întrebarea „Unde putem face cumpărături de Crăciun?”, dacă ne apucăm din timp, este „Unde găsim ceva frumos”.

Sale! Sale! Sale!

Câte promoții au magazinele în luna Decembrie? Multe. Dar de-a lungul anului? Și mai multe. Și atunci, de ce să nu profităm de ele, mai ales când în luna Decembrie oricum toate magazinele țin prețurile mai sus decât în restul anului?

Am pomenit mai devreme de Black Friday. Cum România este mai cu moț decât SUA, în ultima perioadă am avut mai multe zile de Black Friday pe an, unele în primăvară, altele în vară, unele într-o zi de vineri, altele ținând și o săptămână. Deci, timp destul să profităm de reduceri (aproape) oricând.

De ce tot vorbesc de reduceri când vine vorba de cumpărături de Crăciun?

Poate părea de prost gust să promovez ideea de reducere când e vorba de cumpărarea unui cadou. Dar, credeți-mă, ca să dau doar un exemplu, o rochie face același lucru și dacă dai 500 de lei și dacă o prinzi la reducere. Și-n plus, e un cadou. Nu se întreabă „Cât a costat?”. Iar dacă cineva chiar întreabă, poți să-i răspunzi: „Întreabă-l pe Moș Crăciun!”.

Ca să n-o mai lungesc prea mult…

În concluzie

Știm cu toții că veniturile în România nu sunt printre cele mai bune. Dar asta nu înseamnă că nu putem să ne organizăm un pic mai bine bugetul. Și în loc să cumpărăm toate cadourile de Crăciun în Decembrie și să dăm un șoc contului bancar, mai bine împărțim „povara” bugetară pe mai multe luni, câte considerăm că ar fi nevoie. Și poți porni calculul de la cât ai cheltuit și cât mai ai de cheltuit anul acesta pentru cadouri.

Ca la anul să nu uiți să faci cumpărături de Crăciun din timp, dă-ne un like la pagină și vom avea noi grijă să îți aducem aminte din când în când.

Spor la cumpărături și să aveți inspirație!

3 0
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

2 comentarii la “Poți face ușor cumpărături de Crăciun cu un venit de 3.000 de lei lunar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close