Timp de citire2 Minut(e), 26 Secunde

Rețeta de tiramisu clasic este una dintre primele rețete pe care le-am pregătit vreodată. Bine, este impropriu spus „clasic”, pentru că nu am făcut rețeta originală, ci doar m-am ghidat după ea. Atât de mult i-a plăcut soțului meu rețeta mea încât m-a sâcâit mai multe zile la rând să-i fac un tort tiramisu de ziua lui.

Am avut mici emoții, trebuie să recunosc, pentru că nu mai făcusem tort tiramisu până atunci. Deși la prima vedere părea foarte complicat de făcut, s-a dovedit a fi chiar foarte simplu. Și nici nu am avut nevoie de cuptor pentru blat.

Ingrediente pentru tort tiramisu

Pentru această rețetă vom avea nevoie de:

  • 600 gr. pișcoturi
  • 500 gr. mascarpone (la temperatura camerei)
  • 500 ml. cafea îndulcită
  • 8 linguri de zahăr
  • 5 ouă separate (5 albușuri + 5 gălbenușuri)
  • 2-4 linguri de cacao (1-2 pentru presărat + 1-2 pentru crema de ornat)
  • 1 esență de vanilie
  • 1 esență de portocale (ingredientul care va face diferența între bun și wow)
  • puțină sare (aproximativ un vârf de cuțit)

Pentru a face rețeta mai ușor, veți avea nevoie și de un mixer.

Pentru a nu pierde timp după ce v-ați apucat de făcut rețeta, veți avea nevoie și de două boluri, o spatulă, o tavă rotundă cu margini detașabile, o sită medie pentru cernut și un poș.

Mod de preparare tort tiramisu

Timpul aproximativ de preparare este de 30 de minute. Prima dată poate dura mai mult un pic. Așa că, dacă depășiți timpul, nu vă descurajați. A doua oară nu veți mai avea emoțiile care lungesc procesul de preparare.

Pentru a fi mai ușor de urmărit rețeta de tort tiramisu, voi dezvolta modul de preparare în mod etapizat (pas cu pas).

Primul pas – albușurile

  • Se iau albușurile și se pun într-un bol.
  • Se adaugă un vârf de cuțit de sare.
  • Se bat albușurile până vor fi spumoase și tari.
  • După ce albușurile au ajuns la consistența dorită, se pun 4 linguri de zahăr peste albușuri (jumătate din cantitatea totală de zahăr).
  • Se bat albușurile până când vor deveni tari și lucioase (aspect similar cu bezeaua).
  • Se pune bolul deoparte pentru moment.

Al doilea pas – gălbenușurile

  • Se pun gălbenușurile într-un alt bol.
  • Peste ele se pune zahărul rămas de la albușuri (4 linguri).
  • Se pun esențele de vanilie și de portocale.
  • Se bat gălbenușurile până când vor deveni cremoase și se vor albi un pic la culoare.

Al treilea pas – crema de mascarpone

  • Peste crema de gălbenușuri de la pasul doi se pune crema de mascarpone.
  • Se amestecă încet până când se omogenizează compoziția.

Al patrulea pas – crema finală

  • Se aduce bolul cu albușuri de la primul pas lângă bolul de la pasul trei.
  • Cu spatula, se ia puțin din albușuri și se pune peste gălbenușuri.
  • Se amestecă ușor, cu mișcări circulare largi (pentru a păstra aerul din albușuri) până se omogenizează compoziția.
  • Se mai ia o parte din albușuri și se pune în bolul de gălbenușuri. Poate fi o cantitate mai mare decât prima dată, dar nu exagerat (2-3 spatule).
  • Se amestecă ușor, cu mișcări circulare largi, până la omogenizare.
  • Se pune și restul de albușuri și se amestecă în același mod până se omogenizează compoziția.

Al cincilea pas – asamblarea

  • Se aduc tava cu margini detașabile, pișcoturile și cafeaua îndulcită lângă cremă.
  • Pentru început, se ia câte un pișcot pe rând și se înmoaie scurt (1 secundă) în cafea și apoi se așază „în picioare” pe margine, sprijinit de partea detașabilă a tăvii.
  • Se procedează așa până se înconjoară tava cu pișcoturi. Atenție! Dacă înmuiați prea mult pișcoturile, riscați să se rupă.
  • În continuare, se înmoaie pișcoturi pentru baza tortului. Datorită formei rotunde a tăvii, veți fi nevoiți să rupeți câteva pișcoturi în două pentru a umple micile goluri rămase. Nu este nicio problemă, pentru că nimeni nu va ști asta în afară de voi.
  • Peste pișcoturi se adaugă un strat de cremă (mai puțin de jumătate din cantitatea totală).
  • Se presară 1-2 linguri de cacao peste cremă, până se acoperă tot.
  • În continuare, se înmoaie în cafea pișcoturile rămase și se pun în tavă peste cremă.
  • Peste stratul de pișcoturi se adaugă un strat de cremă, având grijă să mai rămână un pic și pentru ornat. În funcție de ce modele doriți să faceți, cantitatea necesară poate varia.

Al șaselea pas – ornarea

  • Se amestecă crema rămasă cu 1-2 linguri de cacao (după preferințe) până se omogenizează. Atenție! Prea multă cacao poate da un gust neplăcut compoziției.
  • Se pune crema astfel obținută într-un poș și se ornează tortul după preferințe. Eu am făcut o inimioară și niște „boabe de cafea”, dar voi puteți orna cum doriți.
  • Se pune tortul la frigider pentru câteva ore (preferabil peste noapte, dar nu obligatoriu).

Ultimul pas – servirea tortului tiramisu

Sunt convinsă că rețeta de tort tiramisu va deveni preferata voastră așa cum a devenit și preferata soțului meu.

Și… să aveți grijă! Feliile de tort vor dispărea cât ai clipi.

Până data viitoare, vă îmbrățișez cu multă dragoste și vă urez spor la preparat. Și… poftă bună!

6 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Un comentariu la “Tort tiramisu – rețeta pe care o vor cere toți invitații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close